Kuzu Kavurma, Kavurma (Soteleme) yiyeceklerin yüksek sıcaklıkta çok az miktarda yağ kullanılarak pişirilme işlemidir verilen addır. Yiyecekleri kavurma yöntemi bir yemeği hazırlamak için kendi başına kullanılacağı gibi bazen de yemeğin hazırlanmasında bir aşamadır. Örnek; Et kavurma yemeği etin kavurma yöntemiyle pişirilip başka hiçbir işleme uğramadan servis edilmesidir.
Kavurma genelde yemeklerin yüzeylerindeki şekerlerin karamelleşerek lezzetlerinin artırılması yöntemidir. Et kavurması için tavsiye edilen et çeşitleri, hayvanların bonfilesi, kol ve but kısımlarıdır.
150 gram Et kavurmanın kalori değeri 360 kaloridir
Kuzu Kavurma İçin Malzemeleri
- 1 kg kuzu kol veya but (Kuşbaşı doğramış)
- 200 gram çekilmiş kuyruk yağı
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- Damak zevkinize göre tuz
Kuzu Kavurma Nasıl Yapılır?
200 gram çekilmiş kuyruk yağımızı kavurma yapacağımız tencereye alıyoruz yağını bırakana kadar kızartıyoruz.
Yağımızı ılık olacak şekilde soğumaya bırakıyoruz, ılımış olan yağımızı ocağa alıyoruz. Kuşbaşı doğranmış etimizi tencereye ilave ediyoruz, orta ateşte kendi bıraktığı suda haşlıyoruz bıraktığı suyu çektikten sonra istenirse 1 çay bardağı kadar su ilave ediyoruz ilave edilen suyun kaynatılmış olmasına dikkat edilmelidir. Et suyunun çekilmesine yakın sırasıyla pul biber, karabiber, kekik ve tuzu da ekleyip karıştırıyoruz.
Etlerimiz kızarıncaya kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Kızarmış etimizin altını kapatıp servis edebiliriz.
Sebzeli Kuzu Kavurma İçin Malzemeleri
- 800 gram kuzu kol veya but (Kuşbaşı doğramış)
- 4 - 5 diş sarımsak
- 150 gram çekilmiş kuyruk yağı
- 1 orta boy kuru soğan
- 2 adet sivri biber
- 3 orta boy domates
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- Damak zevkinize göre tuz
Sebzeli Kuzu Kavurma Nasıl Yapılır?
800 gram etimizi haşlamak için bir tencereye alarak ve haşlıyoruz.
150 gram çekilmiş kuyruk yağımızı kavurma yapacağımız tencereye alıyoruz yağını bırakana kadar kızartıyoruz, yağımızı soğumaya bırakıyoruz. Sarımsakları ince ince doğrayıp, ılımış olan yağımızı ocağa alıyoruz. Tenceredeki yağa atarak karıştırın, soğanları küp-küp doğrayıp tencereye atarak kavurun. Ardından doğradığımız biberleri atın az kavurun, haşlanmış etimizi ilave edin, 1 - 2 dakika kavurduktan sonra tencereye domatesleri ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Pişmeye yakın sırasıyla karabiber, kekik ve tuzu ekleyip karıştırın. Yaklaşık 5 dakika kadar pişirip ocaktan alın ve servis edin.