Kavurma

Kavurma, kurban bayramının vazgeçilmez yemeklerinden olan kavurma, kurban bayramı haricinde de sık sık sofralarda yerini almaktadır. Et yemekten vazgeçemeyen kişiler için hem pratik hem de lezzetli bir yemek türüdür. Tek başına tercih edilebileceği gibi yanında pirinç pilavı ile de sıkça tercih edilmektedir. Kavurma, çok basit bir yemek gibi görünse de bazı püf noktalara dikkat edilmediğinde oldukça sert kalabilir.
Lezzetli ve yumuşacık bir kavurma yapmak için ayrıntılara dikkat edildiğinde sonuç her zaman mükemmel olur.

Kavurma yaparken dikkat edilecekler


Kavurma basit bir şekilde tarif edilecek olursa, kuşbaşı et, tuz, yağ ve karabiber kullanılarak hazırlanan bir yemektir. Sıcak yenebileceği gibi tercihe göre soğuk olarak da yenebilir.

Kavurma için tercih edilecek et koyun eti ise kuzu ya da koyunun but ve kol kısmından tercihe dilmelidir. Dana ya da sığır eti tercih edilmiş sırt, kol ya da kürek kısmından tercih edilmelidir. Tercih edilen etler çok ufak olmamak kaydı ile kuşbaşı şeklinde doğranır. Doğranan et iyice yıkandıktan sonra suyu güzelce süzdürülmelidir.

Kavrulacak et 1 kilodan az ise kavurma işleminde içine bir çay bardağı kadar su eklenebilir. Ancak 1 kilodan fazla ise et ekstra suya ihtiyaç duymadan kendi suyu ile kavrulabilir. Kavurma kendi yağında kavrulduğu zaman daha lezzetli olur. Bu nedenle tercihe dilen et yağlı tercihe dilmelidir. Etin yağlı kısmı yine kuşbaşı şeklinde doğranarak etten önce tencereye alınmalı ve ilk önce eritilmelidir.
Tencereye alınan yağ eridikten sonra arta kalan kıkırdak olarak tabir edilen kısım alınmalı, yalnızca yağı kalmalıdır. Doğranan kuşbaşı et eritilen yağın üzerine atılmalı ve karıştırılmalıdır.

Kavurma ilk aşamadan yüksek ocakta kavrulmalıdır. Aksi halde et sulanır. Etin rengi değiştikten sonra ocak en kısık ayara alınmalı ve tencerenin kapağı kapatılmalıdır. Bu şekilde etler kendi suyunda yumuşayıncaya kadar pişirilir. Kavurma et kısık ateşte yaklaşık 1-1,5 saat içinde pişer. Ancak bu süre etin cinsi ile de yakından alakalıdır. Et kuzu ya da koyun eti olarak tercih edilmişse pişme süresi daha kısa olur. Dana ya da sığır eti tercih edilmişse koyun etine nazaran daha geç pişer. Dana etine pişme aşamasında bir miktar su ilave etmek gerekebilir.

Kavurmanın tuzu ve baharatı etler tamamen piştikten sonra ya da ocağın altı kapatıldıktan sonra ilave edilmelidir. Tuzu erken atmak, etin sert kalmasına yol açar. Baharat olarak kekik, karabiber, kimyon, kırmızı pul biber ya da sarımsak tercihe dilebilir. Ayrıca geleneksel bir yemek olan kavurma, domates, kuru soğan ve yeşil biber ilavesi ile de kavrulabilir.

Kavurma için gerekli olan malzemeler

  • 1 kg kuşbaşı doğranmış et (Tercihe göre dana ya da kuzu eti tercih edilebilir)
  • Yeteri kadar iç yağ
  • Tuz
  • Karabiber, kekik ve kırmızı pul biber

Kavurma nasıl yapılır?


Kavurma için tercih edilen et çok büyük ya da küçük olmayacak şekilde kuşbaşı olarak doğranır. Et miktarı bir kilo olduğu için kendi suyunda pişmelidir. Ekstra su ilavesine gerek yok. İç yağ minik minik doğranır. Kavurma yapılacak tencereye alınarak orta hararetli ocakta devamlı karıştırılarak eritilir. Arata kalan kıkırdaklar bir kaşık yardımı ile alınır. Kuşbaşı doğranmış et güzelce yıkandıktan sonra süzülür ve eriyen iç yağın üzerine eklenip, karıştırılır. İlk birkaç dakika ocağın altı açık olur. Bu arada etler devamlı karıştırılır. Daha sonra ocağın altı kısılarak, tencerenin kapağı kapatılır. Bu şekilde et kendi suyu ile pişecek ve daha lezzetli olacaktır. Kısık ateşte etin pişme süresi oldukça uzun olsa da lezzet bakımından mükemmel bir sonuç elde edilir.

Et istenilen kıvamda yumuşaklığa ulaştığında içine tuzu ve baharatlar eklenip karıştırılır. 1-2 dakika kadar baharatlarla beraber pişen et ocaktan alınır. Tuz ve baharatlar et ocaktan alındıktan sonra da ilave edilerek karıştırılabilir. Kavurma et artık servis için hazır. Sıcak sıcak, yanında ayran ve pirinç pilavı ile servis yapılabilir. Et kavurması aşırı tüketildiğinde sindirim sistemi ile alakalı problemlere yol açabileceğinde ölçülü tüketilmesinde yarar vardır.

Afiyet olsun.
20.01.2024 11:52:51
Kavurma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kavurma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kavurma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Antep Ciğer Kavurma

Antep Ciğer Kavurma, ciğeri çoğunlukla herkes kızartma ya da Arnavut ciğeri olarak tercih etmektedir. Aslında bu iki lezzet geleneksel olarak alışılmış bir t...
Devamını Oku

Çekirdek Kavurma

Çekirdek kavurma, Evlerimizde tükettiğimiz kuruyemişlerin başında gelen çekirdek oldukça lezzetlidir. Başlayınca bırakması da bir o kadar zordur. Arkadaşlarl...
Devamını Oku

Koyun Eti Kavurma

Koyun Eti kavurma, koyun eti kavurma herkesin çok severek tükettiği yiyeceklerdendir, kimsenin hayır demeyeceği protein bakımından oldukça zengin bir besindi...
Devamını Oku

Tavada Et Kavurma

Tavada Et Kavurma, özellikle kavurma yaparken pişirilen etler biraz sert olmaktadır. Ancak tavada hazırlanan et kavurmasını hem sulu hem de yumuşacık pişirme...
Devamını Oku

Kuzu Eti Kavurma

Kuzu eti kavurma: Kuzu eti kırmızı etler arasında en kolay pişen ve en yumuşak ettir. Kavurması en az zaman alan kuzu etini ani gelen misafirlerinize ya...
Devamını Oku

Saç Kavurma

Saç Kavurma, özellikle kurban bayramında sıklıkla yapılan bir kavurma çeşididir. Aslında normal zamanlarda da istediğiniz zaman sac kavurma yapabilirsiniz. G...
Devamını Oku

Kıymalı Soğan Kavurması

Kıymalı soğan kavurması evde çok rahat bir şekilde hazırlayabileceğiniz yemekler arasında yer alıyor. Özellikle çocuklarınıza et yedirmekte ya da soğan yedir...
Devamını Oku

Dana Etinden Saç Kavurma

Dana etinden saç kavurma Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan bir et yemeğidir. Özellikle saç kavurma ile yaptığınız kırmızı eti lavaş ile yemek pek ço...
Devamını Oku

Kuzu Ciğer Kavurma

Kuzu Ciğer Kavurma, çok leziz olduğu kadar da ciğer yemekleri arasında en meşhur tarifler arasında yer almaktadır. Genellikle kuzu ciğeri takım şeklinde...
Devamını Oku

Kuşbaşı Kavurma

Kuşbaşı kavurma, kuşbaşı kavurma herkesin çok severek tükettiği yiyeceklerdendir, kimsenin hayır demeyeceği protein bakımından oldukça zengin bir besindir. K...
Devamını Oku

Pırasa Kavurması

Pırasa Kavurması, Pırasa yılın her mevsimi yetişen, genelde yaprakları yenen bir bitki türüdür. Pırasanın birçok yemeği yapılır. Özellikle zayıflamak isteyen...
Devamını Oku

Kuzu Saç Kavurma

Kuzu saç kavurma, et tercihe göre ister kuzu ister dana eti olsun sağlık açısından oldukça faydalı besin maddelerinden biridir. Ancak etin faydalarından...
Devamını Oku

Et Kavurma Kaç Kalori?

Et Kavurma Kaç Kalori, Et yemekleri Türk mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Günümüzde ise sağlıklı beslenme ve formda kalma olayları için bütün besinlerin ka...
Devamını Oku

Sebzeli Et Kavurma

Sebzeli Et Kavurma, Bugünkü yemeğimizin adı sebzeli et kavurmasıdır. Şimdiden afiyetle yiyeceğinizden eminim.Sebzeli Et Kav...
Devamını Oku

Kıyma Kavurma

Kıyma kavurması, ailece severek yiyebileceğimiz et yemekleri arasında ilk sırayı alır. Ayrıca çocuklarımızın büyümesi için gerekli olan vitaminler kıyma...
Devamını Oku

Pazı Kavurma

Pazı kavurma, pazı, ıspanak ile aynı aileye ait bir sebzedir. Yaprakları çok ve oldukça iridir. Kendiliğinden kırlarda ya da bahçelerde yetişebilir. Yap...
Devamını Oku

Yaprak Kavurma

Yaprak Kavurma, Kavurma (Soteleme) yiyeceklerin yüksek ısıda ve çok az miktarda yağ kullanılması sonucu pişirilme işlemidir. Yiyecekleri kavurma yöntemi bir ...
Devamını Oku

İşkembe Kavurması

İşkembe Kavurması, öncelikle yeteri kadar işkembe temin edilerek pişirilmesi sonrasında baharatlarla tatlandırılarak hazırlanan son derece lezzetli ve b...
Devamını Oku

Dana Ciğer Kavurma

Dana Ciğer Kavurma, geleneksel olarak Türk mutfağında sakatat çeşitlerinden en çok beğenilerek yapılan lezzetli kavurma türünden birisidir. Dana ciğerini bu ...
Devamını Oku

Soğanlı Mantar Kavurma

Soğanlı mantar kavurma, Mantar herkes tarafından çok fazla tüketilen bir bitki olmasa da bir çoğumuz tarafından sevilerek tüketilmektedir. Birçok market...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Antep Ciğer Kavurma
Çekirdek Kavurma
Koyun Eti Kavurma
Tavada Et Kavurma
Kuzu Eti Kavurma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024