Et Kavurma

Et kavurma, Yurdumuzun özellikle doğu bölgelerinde sıklıkla yapılan bir tariftir. Çünkü doğu bölgesinde hayvan yetiştiriciliği çok yaygın olduğundan dolayı tüketimi de bol miktarda olmaktadır. Kalori oranı sebzelere oranda çok daha fazla olduğu için diyet yapan bireylerce pek de tercih edilebilen bir yemek değildir. Özellikle yüksek tansiyon ve kolesterolü olan kişilerce tüketiminden kaçınılmaktadır ya da küçük porsiyonlarda tüketilmektedir.
Genellikle pilav üstünde ya da yanında servis edilmektedir. Ağır bir yemek olduğundan dolayı sade tüketilmemelidir. Bu yemek genellikle ağırlığını biraz yumuşatacak salata, çorba ve ayranla birlikte tüketilmektedir.

Et kavurma sadece pilav üstü değil lavaş ekmek arasında dürüm olarak da tercih edilebilmektedir. Ayrıca hünkâr beğendi üzerinde, kömbelerin içerisinde ve bazı çorbaların içerisinde de tercih edilebilmektedir. Türk halkı tarafından genellikle özel misafirlere yapılan bir yemektir. Haşlama ve ızgaraya göre çok daha ağır bir yöntemdir.

Et Pişirmeye Dair Püf Noktalar

  • Dikkat edilecek ilk nokta dana ve kuzu etleri aynı tencere içinde pişirilmemelidir. Çünkü biri yumuşak biri sert bir yapıdadır. Biri erkenden kaynarken diğeri hala sert kalıp yemeğin lezzetini bozmaktadır. Yani bir damak karmaşası oluşmaktadır.
  • Dana etini ilk önce haşlayarak ardından kavrulmamalıdır. Yumuşasın ve daha pratik bir biçimde pişsin diye bu uygulama yapılıyor fakat çok yanlış bir tercihtir.
    Sebebi ise etin tüm vitamin ve tadı suyunda kalmaktadır. Bu su pilav yapımında değerlendirilirse iyi olur.
  • Eğer baharat eklenecekse et tamamen piştikten sonra eklenmelidir. Çünkü pişen baharatlar aromasını kaybederler ve pişen bazı baharatlar yemekte acı kekremsi bir tat oluşturabilmektedir.

Kavurma yaparken dikkat edilmesi gereken durumlar şu şekildedir

  • Kavurma yapmak için sac, döküm tava da tercih edilebilir fakat çelik olması daha uygundur, çünkü çelik tencereler ısıyı daha iyi ve hızlı almaktadır. Döküm tencereler kalın olmalarından dolayı geç ısınmaktadırlar. Yani etler çelik tencerelerde daha iyi pişme imkânı bulmaktadır.
  • Teflon tavalarda kavurma yapılmamalıdır. Teflon tavalar gerekli olan ısıyı sağlayamadığı için mühürleme denilen olayı yani suyu etin içinde bırakacak biçimde yüksek ısıda pişirmeyi sağlayamazlar. Etin vitamini ve lezzeti suyunda olduğu için etin düşük ısıda suyunu kaybetmesi lezzetini kaybetmesi anlamına gelmektedir. Bu da bir yemek için istenen bir durum değildir.
  • Tencere tam olarak ısındıktan sonra yani hatta hafif dumanlar yükseldikten sonra etler tavaya alınmalıdır. Yalnız kavurma yaparken değil sebze yemeklerinde de tencere soğukken kullanılacak malzemeler kesinlikle tencereye alınmamalıdır.
  • Mühürleme işlemine dikkat edilmelidir. Çünkü bu işlemle et hem daha lezzetli hem de daha yumuşak bir biçimde pişme sağlamaktadır.
  • Et kavurma yaparken hem eklenecek olan yağlar hem de etler eşit boyutta kesilmelidir. Sebebi ise eşit bir biçimde pişirme sağlamaktır. Aksi takdirde küçük olanlar pişer diğerleri pişmez ya da diğerleri de pişsin diye fazla pişirilerek küçük parçalar yakılmaktadır.
  • Lezzet katması için kavrulan kavram yağı kavrulduktan ve hatta sıvısını tencereye saldıktan sonra tüm tanecikleri tencere ya da tavadan alınmalıdır. Çünkü etler eklendiği vakit yağ yanarak siyah noktalar biçiminde oluşum gösterebilir.
  • Dikkat edilmesi gereken en öneli noktalardan bir tanesi de tuz seçimidir. Izgaralık olarak kullanılacak ette iri taneli tercih edilmelidir. Özellikle kaya veya deniz tuzu tercih edilmelidir. Fakat tencere içerisinde yapılan etli yemeklerde sofra tuzu tercih edilmesi daha uygundur. Bu sebeple kavurmaya tuz en sonunda ilave edilmelidir. Sebebi ise etin sertleşmemesini sağlamaktır.
  • Kuzu kavurma yapılıyorsa kuzu etinin keskin kokusunu hafifletmek için kavurma esnasında az miktarda limon sıkılabilir. Limonun asidik özelliği mevcut olduğu için bu kokunun gitmesine destek olmaktadır. Birkaç dal olacak biçimde biberiye de eklenebilir.

Et Seçimi


Kavurma yapmak için seçilecek et but kısmından da kol kısmından da tercih edilebilmektedir. Fakat kol kısmı ete daha yakın olduğu için but kısmına oranla daha lezzetlidir. Ayrıca but kaslı olabilmektedir ama kol kısmında kas yoktur. Bu sebeple kol kısmı ile yapılacak olan kavurmalar daha lezzetli olmaktadır. Küçük ya da büyükbaş pek fark etmemektedir. İki et de tercih edilebilmektedir. Dana etinin sırt bölgesinden elde edilen antrikotun kenar kısmında bulunan yağları ızgara yapımı esnasında kesilmemelidir çünkü lezzet kaybı oluşturmaktadır. Ayrıca kurban bayramlarında aynı gün kavurma yapılmamalıdır. Çünkü hayvan kesildikten sonra et seğirmeye devam etmektedir. Yani kasları hala yaşamaya devam etmektedir. Bu sebeple 72 saat kadar sonra kasların öldüğüne emin olunduktan sonra et kavrulmalıdır. Bu dinlendirme ile et daha lezzetli olmaktadır.

Et kavurma yapmak için gerekli malzemeler
  • Yarım kg kuşbaşı doğranmış et
  • 1 tane soğan
  • 2 tane sivribiber
  • Karabiber
  • Kekik
  • Kimyon
  • Pul biber
  • Tuz
Et Kavurma Nasıl Yapılır?

Önce etler yağlı kısmı ile tavaya alınır biraz mühürlenir. Ardından etler suyunu alıp çektikten sonra ince doğranmış olan soğanlar eklenmelidir. Soğanlar 5 dakika kavrulduktan sonra biberler eklenmelidir. İsteğe göre baharatlar da eklenip 5 dakika daha kavrulduktan sonra ocaktan alınıp servise sunulmalıdır.

Afiyet olsun.
21.01.2024 17:07:13
Et Kavurma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Et Kavurma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Et Kavurma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Antep Ciğer Kavurma

Antep Ciğer Kavurma, ciğeri çoğunlukla herkes kızartma ya da Arnavut ciğeri olarak tercih etmektedir. Aslında bu iki lezzet geleneksel olarak alışılmış bir t...
Devamını Oku

Çekirdek Kavurma

Çekirdek kavurma, Evlerimizde tükettiğimiz kuruyemişlerin başında gelen çekirdek oldukça lezzetlidir. Başlayınca bırakması da bir o kadar zordur. Arkadaşlarl...
Devamını Oku

Koyun Eti Kavurma

Koyun Eti kavurma, koyun eti kavurma herkesin çok severek tükettiği yiyeceklerdendir, kimsenin hayır demeyeceği protein bakımından oldukça zengin bir besindi...
Devamını Oku

Tavada Et Kavurma

Tavada Et Kavurma, özellikle kavurma yaparken pişirilen etler biraz sert olmaktadır. Ancak tavada hazırlanan et kavurmasını hem sulu hem de yumuşacık pişirme...
Devamını Oku

Kuzu Eti Kavurma

Kuzu eti kavurma: Kuzu eti kırmızı etler arasında en kolay pişen ve en yumuşak ettir. Kavurması en az zaman alan kuzu etini ani gelen misafirlerinize ya...
Devamını Oku

Saç Kavurma

Saç Kavurma, özellikle kurban bayramında sıklıkla yapılan bir kavurma çeşididir. Aslında normal zamanlarda da istediğiniz zaman sac kavurma yapabilirsiniz. G...
Devamını Oku

Kıymalı Soğan Kavurması

Kıymalı soğan kavurması evde çok rahat bir şekilde hazırlayabileceğiniz yemekler arasında yer alıyor. Özellikle çocuklarınıza et yedirmekte ya da soğan yedir...
Devamını Oku

Dana Etinden Saç Kavurma

Dana etinden saç kavurma Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan bir et yemeğidir. Özellikle saç kavurma ile yaptığınız kırmızı eti lavaş ile yemek pek ço...
Devamını Oku

Kuzu Ciğer Kavurma

Kuzu Ciğer Kavurma, çok leziz olduğu kadar da ciğer yemekleri arasında en meşhur tarifler arasında yer almaktadır. Genellikle kuzu ciğeri takım şeklinde...
Devamını Oku

Kuşbaşı Kavurma

Kuşbaşı kavurma, kuşbaşı kavurma herkesin çok severek tükettiği yiyeceklerdendir, kimsenin hayır demeyeceği protein bakımından oldukça zengin bir besindir. K...
Devamını Oku

Pırasa Kavurması

Pırasa Kavurması, Pırasa yılın her mevsimi yetişen, genelde yaprakları yenen bir bitki türüdür. Pırasanın birçok yemeği yapılır. Özellikle zayıflamak isteyen...
Devamını Oku

Kuzu Saç Kavurma

Kuzu saç kavurma, et tercihe göre ister kuzu ister dana eti olsun sağlık açısından oldukça faydalı besin maddelerinden biridir. Ancak etin faydalarından...
Devamını Oku

Et Kavurma Kaç Kalori?

Et Kavurma Kaç Kalori, Et yemekleri Türk mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Günümüzde ise sağlıklı beslenme ve formda kalma olayları için bütün besinlerin ka...
Devamını Oku

Sebzeli Et Kavurma

Sebzeli Et Kavurma, Bugünkü yemeğimizin adı sebzeli et kavurmasıdır. Şimdiden afiyetle yiyeceğinizden eminim.Sebzeli Et Kav...
Devamını Oku

Kıyma Kavurma

Kıyma kavurması, ailece severek yiyebileceğimiz et yemekleri arasında ilk sırayı alır. Ayrıca çocuklarımızın büyümesi için gerekli olan vitaminler kıyma...
Devamını Oku

Pazı Kavurma

Pazı kavurma, pazı, ıspanak ile aynı aileye ait bir sebzedir. Yaprakları çok ve oldukça iridir. Kendiliğinden kırlarda ya da bahçelerde yetişebilir. Yap...
Devamını Oku

Yaprak Kavurma

Yaprak Kavurma, Kavurma (Soteleme) yiyeceklerin yüksek ısıda ve çok az miktarda yağ kullanılması sonucu pişirilme işlemidir. Yiyecekleri kavurma yöntemi bir ...
Devamını Oku

İşkembe Kavurması

İşkembe Kavurması, öncelikle yeteri kadar işkembe temin edilerek pişirilmesi sonrasında baharatlarla tatlandırılarak hazırlanan son derece lezzetli ve b...
Devamını Oku

Dana Ciğer Kavurma

Dana Ciğer Kavurma, geleneksel olarak Türk mutfağında sakatat çeşitlerinden en çok beğenilerek yapılan lezzetli kavurma türünden birisidir. Dana ciğerini bu ...
Devamını Oku

Soğanlı Mantar Kavurma

Soğanlı mantar kavurma, Mantar herkes tarafından çok fazla tüketilen bir bitki olmasa da bir çoğumuz tarafından sevilerek tüketilmektedir. Birçok market...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Antep Ciğer Kavurma
Çekirdek Kavurma
Koyun Eti Kavurma
Tavada Et Kavurma
Kuzu Eti Kavurma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024