{ "title": "Mantar Kavurma", "image": "https://www.kavurma.gen.tr/images/mantar-kavurma.jpg", "date": "20.01.2024 08:21:47", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "Mantar Kavurma, Mantar, nemli ortamda yetişen bir bitki türüdür. Özellikle yemekler de kullanılan mantar lezzet bakımından çokça sevilmektedir. Lezzeti kadar verdiği faydalarla da çok önemli bir besin kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren mantar özellikle çocuklar tarafından tüketilmelidir. Çünkü mantar bakır açısından zengindir. Mantar da bol miktarda potasyum bulunur ve bu sebepten de tansiyon düşürülmesin de etkilidir. Bu da kalp krizi ihtimalini azaltmak için çok önemlidir. Yüksek tansiyonu olan kişilerin mantar tüketmesin de fayda vardır. Mantar lif, protein ve B vitamini açısından yararlı olduğu için metabolizmayı da düzenler. Ayrıca yapılan araştırmaya göre mantar kanser olma ihtimalini de düşürüyor çünkü mantar da kanser hücrelerini azaltacak mineraller bulunmaktadır. Ayrıca vücutta bulunan iltihapların da oluşmasını engellemektedir. Mantarlar az kalori içerir. Yağ ve karbonhidrat açısından fakir olduğu içinde kilo vermek isteyenler için rahatlıkla tercih edebilecekleri bir sebze türüdür. Ancak mantarın zehirlisi de bulunduğu için alınan yere dikkat etmelisiniz. Mantarın birçok tüketim şekli vardır. Bunlardan biri de lezzetiyle herkesin sevebileceği mantar kavurmadır. Şimdi beraber bu eşsiz ve pratik olan lezzetin yapılışına bakalım;

Mantar kavurma için gerekli malzemeleri

1 paket kültür mantarı.

1 adet orta boy kuru soğan.

1 adet yeşil biber.

4 yemek kaşığı zeytinyağı.

Tuz.

Karabiber.

Bir tutam maydanoz.

Mantar kavurmanın yapılışı; Öncelikle mantarın sapları çıkarılır. Kabuklarını soyduktan sonra yıkayın. Daha sonra mantarın saplarını ve ortasını orta büyüklükte doğrayın. Ilık su içerisinde bekletilmeli bunun sebebi ise mantarın renginin siyah olmasını engellemektir. Geniş bir tencerenin içerisine 4 yemek kaşığı zeytinyağı eklenir. 1 adet kuru soğan ince ince doğranarak tencereye konularak kısık ateşte biraz karıştırılır. Daha sonra bir adet yeşil biber doğranarak soğan ile pişirilir. Birlikte harmanlanan bu sebzeleri 3 dakika boyunca kavurun. Ardından doğranmış olan mantarlar eklenir. Tuz da eklenip 1-2 defa karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp, orta ateşin üzerine bırakılır. Üzerindeki suyunu çekene kadar ara ara karıştırılır. Suyu bitince yemeğiniz olmuştur demektir. Ocaktan indirilen mantar kavurmaya biraz karabiber atılarak karıştırılır. Bir servis tabağına konulan mantar kavurma maydanozla süslenerek güzel bir görünüm elde edilebilir. İşte yapılışıyla pratiklik sağlayan, lezzetiyle damaklar da enfes bir tat bırakan faydalarıyla daha sağlıklı bir yaşam sunan mantar kavurmanın yapılışı böyle kolaydır. Herkesin severek yediği bu yemeği istediğiniz zaman yapıp sofranızı zengin hale getirebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }