{ "title": "Kuzu Saç Kavurma", "image": "https://www.kavurma.gen.tr/images/kuzu-sac-kavurma.jpg", "date": "19.01.2024 23:48:50", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kuzu saç kavurma, et tercihe göre ister kuzu ister dana eti olsun sağlık açısından oldukça faydalı besin maddelerinden biridir. Ancak etin faydalarından yararlanabilmek için doğru tüketiyor olmak önemlidir. Et, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin içeriğe sahiptir. Fosfot, potasyum, kalsiyum, demir mineralleri haricinde A, C, D, E B6 ve B12 vitaminler bakımından da mükemmel bir kaynaktır. Et kas ve kemik sağlığı başta olmak üzere genel sağlık için de oldukça faydalıdır. Besleyici özelliği yüksek bir besin maddesi olan et vücuda ciddi anlamda enerji sağlar.

Tüketimi aşırıya kaçılmadığı takdirde sindirim sistemi sağlığını korur. Beyin sağlığı için önemli bir besindir. Kardiyovasküler hastalıklara karşı iyi gelir, kan sağlığını destekler ve hafızayı kuvvetlendirir. Zayıflamaya yardımcı olduğu için diyetlerde gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Kuzu eti kırmızı etlerin arasında en yumuşak olan et türüdür. Pişme süresi daha çabuk olur ve lokum gibi bir tat alır. Ancak bazı kişiler koktuğunu düşündüğü için yemekten kaçınabilir. Kuzu eti çok kolay piştiği için saç kavurma olarak en fazla tercih edilen etlerden biridir. Kuzu saç kavurma özel günlerde ana yemek olarak tercihe dilebilir. Küçük büyük et severlerin beğeni ile tükettiği kuzu saç kavurma nasıl yapılıyor gelin hep birlikte göz atalım.

Kuzu saç kavurma için gerekli malzemeler
Kuzu saç kavurma nasıl yapılır?

Kuzu saç kavurmanın daha lezzetli olması için ilk olarak etin marine edilmesi gerekir. Kuzu eti yıkanıp süzüldükten sonra ufak kuşbaşı şeklinde doğranır. Doğranan etler çukur bir kabın içine alınır ve üzerine tuz hariç baharatlar ve bir miktar sıvıyağ gezdirilerek harmanlanır. Harmanlanan et buzdolabına alınarak bir süre bekletilir. Bekletme süresi ne kadar uzun tutulursa etin lezzeti daha güzel olur.

Kuzu saç kavurma için kuru soğanın kabukları soyulur ve küp-küp doğranır. Ardından domatesin kabukları soyularak yine küp şeklinde doğranır. Biberlerin çekirdekleri temizlenip diğer malzemelere uygun olacak şekilde doğranır.

Saç tavası ocağa alınarak ısıtılır. İçine bir miktar sıvıyağ eklenir. Yağ ısınınca marine edilmiş etler tavaya eklenir. Etin rengi değişip suyunu salmaya başladığında ilk olarak doğranan kuru soğan ilave edilir. Et ile kuru soğan birkaç dakika kavrulur. Kuru soğan şeffaflaşınca üzerine yeşil biberler eklenir. Bu şekilde sacın kapağı kapatılarak malzemelerin suyunu çekmesi beklenir. Bu aşamada dibine tutmaması için ara ara tahta kaşık yardımı le karıştırılmalıdır. Malzemeler suyunu çektikten sonra doğranmış domatesler ve salça ilave edilir. Karıştırılarak, sacın kapağı kapatılır ve etler istenilen kıvamda yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Ocaktan almaya yakın tuzu ilave edilir. Saç kavurma yanında pirinç pilavı ile sunum yapılabilir.

Afiyet olsun.
" } ] }