{ "title": "Kavurma", "image": "https://www.kavurma.gen.tr/images/kavurma.jpg", "date": "20.01.2024 11:52:51", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kavurma, kurban bayramının vazgeçilmez yemeklerinden olan kavurma, kurban bayramı haricinde de sık sık sofralarda yerini almaktadır. Et yemekten vazgeçemeyen kişiler için hem pratik hem de lezzetli bir yemek türüdür. Tek başına tercih edilebileceği gibi yanında pirinç pilavı ile de sıkça tercih edilmektedir. Kavurma, çok basit bir yemek gibi görünse de bazı püf noktalara dikkat edilmediğinde oldukça sert kalabilir. Lezzetli ve yumuşacık bir kavurma yapmak için ayrıntılara dikkat edildiğinde sonuç her zaman mükemmel olur.

Kavurma yaparken dikkat edilecekler

Kavurma basit bir şekilde tarif edilecek olursa, kuşbaşı et, tuz, yağ ve karabiber kullanılarak hazırlanan bir yemektir. Sıcak yenebileceği gibi tercihe göre soğuk olarak da yenebilir.

Kavurma için tercih edilecek et koyun eti ise kuzu ya da koyunun but ve kol kısmından tercihe dilmelidir. Dana ya da sığır eti tercih edilmiş sırt, kol ya da kürek kısmından tercih edilmelidir. Tercih edilen etler çok ufak olmamak kaydı ile kuşbaşı şeklinde doğranır. Doğranan et iyice yıkandıktan sonra suyu güzelce süzdürülmelidir.

Kavrulacak et 1 kilodan az ise kavurma işleminde içine bir çay bardağı kadar su eklenebilir. Ancak 1 kilodan fazla ise et ekstra suya ihtiyaç duymadan kendi suyu ile kavrulabilir. Kavurma kendi yağında kavrulduğu zaman daha lezzetli olur. Bu nedenle tercihe dilen et yağlı tercihe dilmelidir. Etin yağlı kısmı yine kuşbaşı şeklinde doğranarak etten önce tencereye alınmalı ve ilk önce eritilmelidir. Tencereye alınan yağ eridikten sonra arta kalan kıkırdak olarak tabir edilen kısım alınmalı, yalnızca yağı kalmalıdır. Doğranan kuşbaşı et eritilen yağın üzerine atılmalı ve karıştırılmalıdır.

Kavurma ilk aşamadan yüksek ocakta kavrulmalıdır. Aksi halde et sulanır. Etin rengi değiştikten sonra ocak en kısık ayara alınmalı ve tencerenin kapağı kapatılmalıdır. Bu şekilde etler kendi suyunda yumuşayıncaya kadar pişirilir. Kavurma et kısık ateşte yaklaşık 1-1,5 saat içinde pişer. Ancak bu süre etin cinsi ile de yakından alakalıdır. Et kuzu ya da koyun eti olarak tercih edilmişse pişme süresi daha kısa olur. Dana ya da sığır eti tercih edilmişse koyun etine nazaran daha geç pişer. Dana etine pişme aşamasında bir miktar su ilave etmek gerekebilir.

Kavurmanın tuzu ve baharatı etler tamamen piştikten sonra ya da ocağın altı kapatıldıktan sonra ilave edilmelidir. Tuzu erken atmak, etin sert kalmasına yol açar. Baharat olarak kekik, karabiber, kimyon, kırmızı pul biber ya da sarımsak tercihe dilebilir. Ayrıca geleneksel bir yemek olan kavurma, domates, kuru soğan ve yeşil biber ilavesi ile de kavrulabilir.

Kavurma için gerekli olan malzemeler
Kavurma nasıl yapılır?

Kavurma için tercih edilen et çok büyük ya da küçük olmayacak şekilde kuşbaşı olarak doğranır. Et miktarı bir kilo olduğu için kendi suyunda pişmelidir. Ekstra su ilavesine gerek yok. İç yağ minik minik doğranır. Kavurma yapılacak tencereye alınarak orta hararetli ocakta devamlı karıştırılarak eritilir. Arata kalan kıkırdaklar bir kaşık yardımı ile alınır. Kuşbaşı doğranmış et güzelce yıkandıktan sonra süzülür ve eriyen iç yağın üzerine eklenip, karıştırılır. İlk birkaç dakika ocağın altı açık olur. Bu arada etler devamlı karıştırılır. Daha sonra ocağın altı kısılarak, tencerenin kapağı kapatılır. Bu şekilde et kendi suyu ile pişecek ve daha lezzetli olacaktır. Kısık ateşte etin pişme süresi oldukça uzun olsa da lezzet bakımından mükemmel bir sonuç elde edilir.

Et istenilen kıvamda yumuşaklığa ulaştığında içine tuzu ve baharatlar eklenip karıştırılır. 1-2 dakika kadar baharatlarla beraber pişen et ocaktan alınır. Tuz ve baharatlar et ocaktan alındıktan sonra da ilave edilerek karıştırılabilir. Kavurma et artık servis için hazır. Sıcak sıcak, yanında ayran ve pirinç pilavı ile servis yapılabilir. Et kavurması aşırı tüketildiğinde sindirim sistemi ile alakalı problemlere yol açabileceğinde ölçülü tüketilmesinde yarar vardır.

Afiyet olsun.
" } ] }