{ "title": "Kavurma Nasıl Yapılır", "image": "https://www.kavurma.gen.tr/images/kavurma-nasil-yapilir.jpg", "date": "20.01.2024 11:36:35", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kavurma nasıl yapılır, kavurma özellikle kurban bayramlarının geleneksel yemeklerinden biridir. Ancak kavurmayı sevenler bunu her zaman pişirmeyi tercih ederler. Özellikle et yemeden doymam diyenler için vazgeçilmez ve oldukça pratik bir tariftir. Tek başına bile mükemmel bir menü olur. Fakat kavurma yaparken bazı püf noktalarını da bilmek gerekir. İstenen yumuşaklık ve lezzetin yakalanması için bunlara dikkat etmelisiniz. Bu konuda bilmeniz gereken detayları bir araya topladık. Umarız hazırlayacağınız kavurma çok lezzetli olur.

Kavurma yapmanın püf noktaları

Her şeyden önce kavurma yapacağınız et miktarı 1 kg üzerinde ise içine pişerken su eklemenize gerek yoktur. Bu miktardaki et kendi bünyesindeki suyla birlikte tabiri caizse lokum gibi pişebilir. Kavurmanın lezzeti içine ilave edilen suyun oranına göre değişir. Eğer suyu fazla koyarsanız, etin lezzetinin azaldığını belirtelim. Fakat her zaman kavurmayı 1 kg etle pişirmeyiz. Miktarı bunun altında olursa, kavurmanın içine ilave edeceğiniz suyun oranı etle bire bir örtüşmelidir. Yani etin miktarına uygun su koymalısınız. Suyu az koyarsanız etinizin dışı yanabilir ve sert bir kıvamı olabilir. Bu yüzden et ve su oranına dikkat etmelisiniz. Kuzu eti için su gereksinimi olmasa da dana etinden yapılan kavurmanın içine belli oranda su koymanız gerekir.

Kavurma yaparken etin içine onda bir oranında iç yağı ilave ederseniz oldukça lezzetli bir kavurma yeme şansınız olur. Özellikle bayramlarda pişirilen kavurmanın böyle yapılmasını tavsiye ediyoruz. Eti tencerenin içine attığınızda önce mühürlemelisiniz. Böylece etin lezzeti kaybolmayacak. Kavurmanın içine en son ilave edeceğiniz baharatlar etin lezzetini boğmamalı. Aksine etin lezzetini arttıracak baharatları, yeterli oranda kullanmalısınız. Bir de et kavurma yaparken tuzu en son ilave etmelisiniz. Tuzunu erken atarsanız, etin kayış gibi olduğunu görürsünüz. Ocağın altını kapatmadan tuzunu ilave edin ve karıştırın.

Kavurma yaparken ocağın ayarı ve pişme süresi de önemlidir. Normalde kavurma yaklaşık 1-1,5 saat içinde istediğiniz kıvamda pişer. Bunu etin miktarı ya da kavurmayı yaptığınız tencere, tavanın özelliği değiştirmez. Kısık ateşte kavurmanızı bu sürede yenebilecek kıvama getirebilirsiniz. Kısık ateşte etin kendi suyuyla pişirilmesi en lezzetli halidir. Bu nedenle bayramlarda yediğiniz kavurmanın lezzeti de farklı oluyor. Hem fazla miktarda etle yapılıyor hem de et kendi suyunda kısık ateşte iyice özdeşleşerek pişiriliyor. Kavurma için kullanacağınız etin mutlaka dinlendirilmiş olması gerekiyor. Taze kesilmiş etle yapılan kavurmaların hazmı oldukça zor olur. Etin yumuşaması da uzun sürer. Detaylardan bahsettikten sonra kavurmamızı yapmaya başlayabiliriz.

Kavurma için gerekli olan malzemeler
Kavurma nasıl yapılır?

Kavurma için kullanacağımız etin miktarı 1 kg olduğu için, içine ilave su koymayacağız. Etimizin kuşbaşı doğranmış olması gerekiyor. Kuzu eti kullanıyorsanız but etinden tercih etmenizi öneririz. Dana etinin de aynı kısmı kavurmada lezzetli olur. İç yağını küçük parçalar halinde doğrayarak, tencerenin içinde kavurmaya başlayın. Bunu kullandığımız için etin içine ilave yağ koymayacağız. İç yağı ermeye başladığında, tencere iyice kızmış olur. Etleri partiler halinde içine atarak, mühürlemeye başlıyoruz. Hepsini koyunca, ocağın altını kısarak, etin kendi suyu ile pişmesini bekliyoruz. Biraz uzun sürse de etiniz böyle çok iyi pişecek.

Etiniz iyice pişince ve suyunu çekince, içine biraz karabiber ve kekik ilave edin. Bunlara kırmızı pul biberde koyabilirsiniz. Kavurmanın tuzunu atarak, 1-2 karıştırıp ocağın altını kapatın. Kavurma sıcak olarak servis edilmelidir. Tercihe göre yanında yoğurt ve pilav ikramı yapabilirsiniz. Yoğurt etin hazmını kolaylaştıracaktır. Bu lezzetli tarifi abartmadan yemenizi öneriyoruz. Aksi halde hazımsızlık sorunu yaşayabilirsiniz. Biliyorsunuz et ne kadar iyi pişse de hazmı oldukça zordur.

Hepinize afiyet olsun.
" } ] }