{ "title": "Kavurma Kaç Kalori?", "image": "https://www.kavurma.gen.tr/images/kavurma-kac-kalori.jpg", "date": "21.01.2024 08:00:15", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Kavurma Kaç Kalori, mutfaklarda enfes tadıyla et yemekleri arasında yer almasını yanı sıra eski çağlardan günümüze kadar ulaşan bir et saklama yöntemidir. Bu yöntemle kavrularak saklanan kırmızı ete ise kavurma adı verilmektedir. Kavurma işlemine başlamadan önce sığır, dana, koyun veya kuzu etinin kavurma olabilecek az yağlı löp etlerinin kuşbaşı şeklinde doğranması ile elde edilen etten öncelikle az su içerisinde kaynatılarak kavurma işlemine başlanmış olur. Kaynamaya bırakılan etler güzelce haşlandıktan sonra etlerin kalan suyu süzülür. Daha sonra ayrı bir tencere ise etlerden ayırarak temizlenmiş yağlar minik minik doğranarak ısıtılan tencereye atılarak yağların rengi değişip hafifçe kızardıktan sonra üzerine haşlanarak süzdürülmüş etler ilave edilerek yağlarla birlikte yaklaşık 20-25 dakika kadar kavrulur. Etler kavrulmakta iken üzerlerine tuz ilave etmeyi de ihmal etmemek gerekmektedir. Ocaktan alınarak soğumaya bırakılan kavurma iyice soğuduktan hemen sonra kavurmanın miktarına göre bir tencereye veya küplerin içine doldurularak saklanır. Hazırlanan bu kavurma ihtiyaç ölçüsünde çıkartılarak herhangi bir yemek için kullanılmaktadır. Ayrıca Müslümanları dini bayramı olarak bilinen kurban bayramlarında da kavurmanın önemi çok büyüktür. Kesilen büyük veya küçük kurbanlık hayvanların etleri ile hazırlanan ve bayram ikramı olarak yapılan et yemeğine de kavurma adı verilmektedir.

Kavurma tenceresine yarım çay bardağı kadar sıvı yağ ilave edilerek tencere ocağa konularak yağın ısınması sağlandıktan sonra kuş başı şeklinde doğranmış kavurma olacak etler tencere atılıp etler yaklaşık 8- 10 dakika kadar kavrulmaya bırakılır. Kavrulmakta olan etler suyunu bırakmaya başladığında ise ocağın ısısı yüksek ateş olacak şeklide açılarak kavurma tenceresinin kapağı kapatılır. Yaklaşık 10-15 dakika aralıklarla etin karıştırılması gerekmektedir ve vakit kaybetmeden tekrar kapak kapatılmalıdır. Yaklaşık olarak 1 saatin sonunda kavrulmakta olan etlerin üzerine yeteri kadar kekik, karabiber, kırmızı pul biber ve tuz ilave edilerek bu şekilde 10-15 dakika kadar daha pişirilmeye devam edilir. Bu yöntemle hazırlanan kavurma kendi bıraktığı su yardımıyla pişerek daha yumuşak ve lezzetli bir kıvam almış olacaktır. Bu şekilde hazırlanan kavurmanın bir porsiyonu ise yaklaşık 345 kalori kadardır. Ayrıca kavurma protein, demir ve çinko içeriği açısından oldukça yüksek olmasının yanı sıra kolesterol, doymamış yağ ve sodyumu bünyesinde yüksek seviyelerde barındırdığından dolayı sağlık açısından da bir hayli tehlikelidir. Genellikle kalp damar rahatsızlığı olan kişilerin ölçülü bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir.

" } ] }