{ "title": "Kahve Kavurma", "image": "https://www.kavurma.gen.tr/images/kahve-kavurma.jpg", "date": "21.01.2024 14:47:22", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "Kahve Kavurma, Kahve kavurma, yeşil kahve taneciklerin içtiğimiz yani bildiğimiz hale gelmesi için taneciklerin kavrularak kahverengi rengini almasına denir. Kahve kavrulmadan önce yeşil haliyle uzun süre saklanabilir fakat kavrulduğu zaman en fazla 2-3 hafta içinde tüketilmelidir. Kahvenin kavrulması yeşil kahve çekirdeğindeki saklı kalan aroma ve tadı ortaya çıkarır. Kahve yeşil çekirdekli halindeyken hiçbir tadı ve kokusu yokturtur. Kavrulduktan sonra koku ve tadını alır. Ağza alındığı zaman yumuşak, sert süngerimsi dokuya sahiptir ve ot tadı verir. Yüksek sıcaklıkta kavrulan yeşil kahve tanecikleri çabuk bir şekilde de soğutur. Soğumaya başlarken kavrulan kahve taneciklerin de kahve kokusu alınır.

Kavrulan kahve açık, orta, koyu kavrulma olarak ayrı ayrı kavrulma şekilleri vardır.

Açık kavrulmuş: Rengi açık kahverengidir. Bu kavrulma şekli daha çok ılıman ortamda gelen yumuşak kahve içimine sahip kahve çekirdekleri için tercih edilir. Kahve taneciklerinin üzerinde kavrulduktan sonra az ısıya maruz kaldığı için yağlanma çok olmaz.

Orta kavrulmuş: Hafif koyulukta bir kahverengine sahiptir. Tadı daha serttir, yüzeyde ise yine az ısıdan dolayı yağ bulunmaz. Daha çok Amerika'da tercih edilir.

Koyu kavrulmuş: Parlak siyaha çok yakın bir renge sahiptir. Yüksek ısı da kavrulduğu için yüzeyi oldukça yağlıdır ve tadı acımsıdır.

Kavurma süreci

Sararma: İlk birkaç dakika yeşil kahve çekirdeği rengini koruyacaktır. Daha sonra da hafif hafif kavrulmaya başlayacak ve ot kokusu vermeye başlar.

Buharlaşma: Kavrulan kahve çekirdeği yüksek ısı nedeniyle su kaybederek buharlaşmaya başlar.

İlk çatlama: Kavrulan kahve çekirdeği kavruldukça buharlaşmaya başlar ve kahve kokusunu vermeye başlar. Kavrulma devam ederken ilk kavrulma süreci gözlenir yani kahve çekirdekleri çatlamaya başlar. Kahve çekirdeğin yapısında bulunan şeker karamelize olur, çekirdek içindeki nem ayrışmaya başlar ve böylelikle çekirdeğin yapısı değişir ve başka şekil alır ve en sonda kavrulan kahve tanecikleri üzerinde yağlanma görülür.

İlk kavrulma süreci: İlk çatlama olduktan sonra kahve taneciklerini isteğe göre kavrulur. Açık, orta ve koyu kavrulmuş gibi. Bu kavrulma sürecinde kahve hem tadını hem de kokusunu tam olarak almaya başlar.

Karamelizasyon: Kahve çekirdeğin içerisinde bulunan şeker karameliza olmaya devam eder. Yağlar ayrılır ve kahve taneciğin rengi koyu bir hal alır. Faydalı bir kahve içmek isteniyorsa bu aşamadan sonra kahvenin kavrulmaya devam edilmesi tavsiye edilmez. Ama isteyen damak tadına göre acı kahve olacak şekilde kavurmaya devam edebilir.
" } ] }