{ "title": "Et Kavurma", "image": "https://www.kavurma.gen.tr/images/et-kavurma.jpg", "date": "21.01.2024 17:07:13", "author": "AYŞE YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "Et kavurma, Yurdumuzun özellikle doğu bölgelerinde sıklıkla yapılan bir tariftir. Çünkü doğu bölgesinde hayvan yetiştiriciliği çok yaygın olduğundan dolayı tüketimi de bol miktarda olmaktadır. Kalori oranı sebzelere oranda çok daha fazla olduğu için diyet yapan bireylerce pek de tercih edilebilen bir yemek değildir. Özellikle yüksek tansiyon ve kolesterolü olan kişilerce tüketiminden kaçınılmaktadır ya da küçük porsiyonlarda tüketilmektedir. Genellikle pilav üstünde ya da yanında servis edilmektedir. Ağır bir yemek olduğundan dolayı sade tüketilmemelidir. Bu yemek genellikle ağırlığını biraz yumuşatacak salata, çorba ve ayranla birlikte tüketilmektedir.

Et kavurma sadece pilav üstü değil lavaş ekmek arasında dürüm olarak da tercih edilebilmektedir. Ayrıca hünkâr beğendi üzerinde, kömbelerin içerisinde ve bazı çorbaların içerisinde de tercih edilebilmektedir. Türk halkı tarafından genellikle özel misafirlere yapılan bir yemektir. Haşlama ve ızgaraya göre çok daha ağır bir yöntemdir.

Et Pişirmeye Dair Püf Noktalar
Kavurma yaparken dikkat edilmesi gereken durumlar şu şekildedir
Et Seçimi

Kavurma yapmak için seçilecek et but kısmından da kol kısmından da tercih edilebilmektedir. Fakat kol kısmı ete daha yakın olduğu için but kısmına oranla daha lezzetlidir. Ayrıca but kaslı olabilmektedir ama kol kısmında kas yoktur. Bu sebeple kol kısmı ile yapılacak olan kavurmalar daha lezzetli olmaktadır. Küçük ya da büyükbaş pek fark etmemektedir. İki et de tercih edilebilmektedir. Dana etinin sırt bölgesinden elde edilen antrikotun kenar kısmında bulunan yağları ızgara yapımı esnasında kesilmemelidir çünkü lezzet kaybı oluşturmaktadır. Ayrıca kurban bayramlarında aynı gün kavurma yapılmamalıdır. Çünkü hayvan kesildikten sonra et seğirmeye devam etmektedir. Yani kasları hala yaşamaya devam etmektedir. Bu sebeple 72 saat kadar sonra kasların öldüğüne emin olunduktan sonra et kavrulmalıdır. Bu dinlendirme ile et daha lezzetli olmaktadır.

Et kavurma yapmak için gerekli malzemeler
Et Kavurma Nasıl Yapılır?

Önce etler yağlı kısmı ile tavaya alınır biraz mühürlenir. Ardından etler suyunu alıp çektikten sonra ince doğranmış olan soğanlar eklenmelidir. Soğanlar 5 dakika kavrulduktan sonra biberler eklenmelidir. İsteğe göre baharatlar da eklenip 5 dakika daha kavrulduktan sonra ocaktan alınıp servise sunulmalıdır.

Afiyet olsun.
" } ] }