{ "title": "Dana Eti Kavurma", "image": "https://www.kavurma.gen.tr/images/dana-eti-kavurma.jpg", "date": "19.01.2024 19:44:10", "author": "Dilek KOÇER", "article": [ { "article": "
Dana Eti Kavurma, Dana eti, sığırların yavrusu olan danadan elde edilen ettir, yemekler ve kavurmalar için tercih edilen hayvandır. İyi bir kavurma için dananın kol, gerdan ve budu tercih edilir. Ama kol, bu da göre daha yumuşaktır, arka butlar kas yaptığı için serttir. Ön kollarda kas yoktur bu yüzden kavurma daha yumuşak ve lezzetli olur. Dana eti kavurması için saç, döküm tavalar ve çelik tencere ideal olan malzemedir. Lezzetli kavurma için çelik tencere kullanılmalıdır. Isıyı eşit dağıtarak eti mühürleyip suyu içinde bırakarak yumuşak ve lezzetli olarak pişirmesini sağlar. Teflon tavalar tercih edilmemelidir, onlar çabuk pişirir fakat mühürleme yapmadığından su kaybı olur ve lezzeti gider. Kavurma yaparken etler eşit büyüklükte doğranmalıdır ki irili ufaklı olursa küçük olan parçalar pişip yanarken, büyük parçalar pişmemiş sert kalır ve istediğimiz sonucu alamayız.

Dana eti kavurması yaparken dikkat edilmesi gerekenler
Dana eti kavurması için gerekli malzemeler
Dana eti kavurması nasıl yapılır?

Kesme tahtasında önce iç yağı küçük parçalar halinde kesilir. Ardından etlerde aynı büyüklükte olacak şekilde doğranır. Çelik tencere ateşe konur, ilk önce ufak halinde doğranmış iç yağ atılarak yağı çıkana kadar kavrulur, tencerenin içinden pişmiş kıkırdaklar alınır. Tencerenin içine eşit parçalanmış etler konur ve harlı ateş açılarak etler mühürlenir. İçine 1 bardak su konularak et suyunu çekmesi beklenir, suyu çekince daha lezzetli olması için kekik, pul biber, defne yaprağı atılarak ateş yarıma alınır, birazda et böyle pişmeye bırakılır, yumuşak ve lezzetli olması için son olarak tuzu da eklenip servis tabağına alınır. Yüksek tansiyonu, kalp, damar, mide, şeker hastaları ve özellikle kilo problemi olanlar sağlık açısından dikkatli tüketmelidirler.

Afiyet olsun.
" } ] }