{ "title": "Çoban Kavurma", "image": "https://www.kavurma.gen.tr/images/coban-kavurmasi.jpg", "date": "21.01.2024 23:27:42", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Çoban Kavurma, Türk mutfağının ve et yemeklerinin vazgeçilmezlerinden ilk sırada yer alan çoban kavurma hazırlayacağız. Genellikle kuzu etiyle hazırlanan oldukça leziz yumuşacık etlerin kullanıldığı çok az sulu bir et yemeğidir. Bu et yemeğini hazırlamak için önce kuzu etini kasabımızdan kuzu but şeklinde isteyebiliriz. Kasaptan aldığımız kuzu but etini fazla büyük olmayacak şekilde 2 cm iriliğinde kuşbaşı olarak hazırlatarak alırsak çoban kavurma yemeğimizin daha lezzetli olması için ilk adım atılmış olacağız. Ardından çoban kavurma yemeğimizde kullanacağımız sivri biberlerin çok acı olmamasına önemle dikkat ederken, domatesleri de aynı etlerde olduğu gibi etlerle aynı irilik de doğramamız yemeğimizin görselliği adına oldukça önemlidir. Çoban Kavurma hazırlarken bu püf noktalarına dikkat ederek hazırlayacağız bu enfes et yemeğini davet sofralarımızda, akşam yemeklerinde veya konuklarımız için güzel bir pilav eşlinde sunabiliriz.

Çoban Kavurma İçin Gerekli Malzemeleri
Çoban Kavurma Nasıl Yapılır?

Çoban Kavurma Hazırlamaya ilk olarak etleri marine ederek başlayalım. Bunun için 1 adet kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra rondoda iyice çekelim ve kıyılan soğanları temiz bir tülbent içine alıp güzelce sıkarak soğanın suyunu uygun bir kabın içine çıkartalım. Ardından soğan suyunun üzerine 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi, 1çay kaşığı karabiber ve yeteri kadar tuz ilave ederek karışımı iyice karıştırarak harmanlayalım. Üzerine kuzu etlerini ilave ederek etleri şöyle bir iki kez çevirerek karışımın etlerle daha iyi temas etmesini sağladıktan sonra etlerin kurumaması ve yumuşak kalması adınaüzerine bir kapak kapatarak bir kenarda en az bir saat kadar beklemeye bırakalım.

Ardından verilen sürenin sonunda beklettiğimiz etleri alalım, bu bekleme sırasında soğan suyunun etlere vermiş olduğu hafif bir renk sağlamış olduğunu göreceksiniz. Bu renk değişimi sayesinde de etler mükemmel lezzetli bir hal alıyor, bu yüzden sizlere mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Çoban kavurma pişireceğimiz tavayı ocağa alarak altını açalım ve tava ısındıktan sonra içine 1 kahve fincanı sıvı yağ ilave ederek yağın ısınmasını sağlayalım. Bu esnada ise etleri süzdürdükten sonra kâğıt mutfak havlusu üzerine alıp kuruladıktan sonra ısınan yağın üzerine ilave ederek kavurmaya başlayalım. Kavrulmakta olan etlerin rengi değişinceye kadar kavurduktan sonra delikli bir kepçe yardımıyla bir kabın içine alarak bir kenarda bekletelim.

Ardından aynı tavanın içine arpacık soğanların ve 4-5 adet sarımsakların kabuklarını soyduktan sonra her bir soğanı sekiz eşit parçaya bölerek tavaya ilave edip arpacık soğanlar ve sarımsaklar pembeleşinceye kadar kavurmaya işlemini sürdürelim. Ardından sivri biberler ve sarı biberin çekirdeklerini temizledikten sonra yemeklik doğrayarak kavrulmakta olan soğanların üzerine ekleyerek soğanlar diriliklerini kaybedinceye kadar kavuralım. Ardından 2 adet domatesin kabuklarını soyarak küçük küpler halinde doğrayıp tavaya ekleyelim. Domatesler sularını salıp hafifçe çektikten sonra tavaya tekrar kavrulmuş etleri ilave ederek 1-2 dakika kadar diğer malzemelerle birlikte kavuralım. Ardından etleri de ilave ettiğimiz tavamıza yaklaşık 300 ml kadar sıcak et suyunu koyarak kaynatalım. Ardından ocağımızın altını kısıp tavanın kapağını kapatalım. Kısık ateşte yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirdiğimiz çoban kavurma yemeğimizin lezzetini artırmak için üzerine 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı pul biber ve yeteri kadar tuz ilave edip karıştıralım. Daha sonra üzerine 1 tutam ince kıyılmış kekik ve 1 tutam ince kıyılmış maydanoz ilave ederek 1 kez karıştırıp ocağın altını kapatalım. Artık çoban kavurma yemeğimiz servise hazır sıcak olarak pirinç pilavı eşliğinde servi yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }