{ "title": "Çekirdek Kavurma", "image": "https://www.kavurma.gen.tr/images/cekirdek-kavurma.jpg", "date": "20.01.2024 02:25:54", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Çekirdek kavurma, Evlerimizde tükettiğimiz kuruyemişlerin başında gelen çekirdek oldukça lezzetlidir. Başlayınca bırakması da bir o kadar zordur. Arkadaşlarla muhabbet ederken, televizyon izlerken, yürüyüş yaparken, boş zamanlarımızı değerlendirmenin bir diğer adıdır, çekirdek yemek.

Öncelikli olarak tükettiğimiz çekirdekleri kuruyemişçilerden almak yerine, evde kendimiz çekirdeği kavurarak tüketebiliriz. Bunun için yapmamız gereken ayçekirdeği alıp, birazda tuz ile kavurmak olacaktır. Öncelikle biraz ıslatmanız gerekir. Bir diğer önemli nokta ise aldığımız ayçekirdeğinin iri taneli olması gerekir. Ayçekirdeğini ıslattıktan sonra, üç şekilde kavurma işlemi uygulayabiliriz.
Islatılmış olan ayçekirdeğini, fırın tepsisine dökeriz. Daha sonra üzerine kaya tuzu serperek; iyice harmanlarız. Daha sonraki işlemler de ise 180 derece ısıdaki fırınımıza, tepsimizi yerleştirip; 15 dakika kadar bekleriz. Yavaş yavaş kavrulması, çekirdek açısından daha lezzetli olacaktır. Fırında kavrulmuş olan çekirdeklerimizi bir kenarda bekleterek, soğuturuz. Soğuma işleminden sonra servise hazır hale gelecektir.

Afiyet olsun.
Bu işlem fırında yapılan çekirdek kavurma işlemine göre daha zahmetlidir. Sebebi ise sürekli karıştırmak gerekir. Ocakta çekirdek kavurmaya başlarken; çekirdekleri önce ıslatırız, daha sonra üzerine tuz ilave ederiz. İstersek tuzsuz da kavrayabiliriz. Daha sonra tuz serptiğimiz çekirdekleri karıştırırız. Tepsiyi ateşe koyup, yavaş yavaş kısık ateşte kavurmaya başlarız. Bu işleme çekirdek kavrulunca kadar devam ederiz. Çekirdeklerimiz renk değiştirerek kendini belli edecektir. Daha sonra ateşten alarak çekirdekleri bir kenarda soğuması için bekletiriz. Soğuduktan sonra ocaktaki çekirdek kavurma mız servise hazır olacaktır.

Afiyet olsun.
Islattığımız ay çekirdeklerini yeterince tuzlayıp, Alüminyum tepsiye dökeriz. Daha sonra yanan sobanın üzerine tepsiye koyup; yavaş yavaş karıştırıriz. Bu süre içerisinde tepsiyi bir bez ya da eldiven yardımıyla tutup, elimizin yanmamasına dikkat ederiz. Yavaş yavaş karıştırarak kavurduğumuz çekirdekleri, rengi değişince sobanın üzerinden alıp; serin bir yerde bekletip, soğumasını sağlarız. Soğuyan çekirdeklerimizi tabaklara koyarak, servis edebiliriz.

Afiyet olsun.
" } ] }