{ "title": "Arnavut Ciğer Kavurma", "image": "https://www.kavurma.gen.tr/images/arnavut-cigeri-kavurma.jpg", "date": "19.01.2024 12:31:23", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "
Arnavut Ciğer Kavurma, Arnavut ciğeri denilince hemen aklımıza onlarca çeşit Arnavut ciğeri tarifleri geliverir. Aslına bakarsanız Arnavut ciğerinin bir de kendine özgü öyküsü de vardır bunu da yazmadan geçemeyeceğim. Osmanlı döneminde asfalt olmadığı dönemlerde kaldırım taşları ile yollar yapılırmış ve kaldırım taşı ustaları da Arnavutluktan gelirmiş. Bu işçiler kaldırım taşları döşer taş kaldırım yapma konusunda oldukça deneyimli ustalarmış. Arnavutluk bol yağışlı bir yer olduğu için ve kaldırım taşları da kenarlarından suların geçmesine izin verdiği için oldukça kullanışlıymış. Taş işçiliği ağır bir işçilik olduğundan işçilerin iyi beslenmesi gerekiyormuş. Osmanlı döneminde sakatat pek yenmediği için çöpe atılıyormuş Arnavut işçiler hem iyi beslenmek hem de yemeklerini ucuza getirmek için kasaplardan bu ciğerleri çok ucuza alıyor çeşitli baharatlarla zenginleştirip yemek yapıyorlarmış. Ciğerlerin kokusu mahalleye yayılınca da merak konusu olmuş mahalleli sormadan da edememiş tarifini istemişler Arnavut işçilerde vermişler tabii olarak. Her ne kadar Arnavut kaldırımından kalma bir yemek olsa da adı Osmanlıdan günümüze kadar Arnavut ciğeri olarak gelmiş. Bu kadar ön bilgiden sonra bir Arnavut ciğeri tarifi de vermeden olmaz elbet.

Arnavut Ciğer Kavurma Malzemeleri
Arnavut Ciğeri Nasıl Yapılır?

Karaciğerlerin ince zarını soyup sinirli kısımları çıkarılarak ciğerler küp şeklinde doğranır (Fazla küçük doğramayın küçük doğranırsa kurur), doğranmış ciğerleri bir kabın içine koyun üzerine bir kaşık kırmızı ekleyip iyice karıştırın. Yarım saat dinlendirdikten sonra ciğerleri bol una bulayıp fazla unlarını bir elek yardımı ile temizleyin. Bir bardak sıvı yağ ekleyip kızdırdığınız tavanızın içine birer avuç birer avuç atın. Yaklaşık bir dakika pişirdikten sonra yağını delikli bir kepçe ile süzüp tavadan alın servis tabağına koyun üzerine biraz tuz serpin. Tavadaki yağın bir kısmını alın üzerine yarım çorba kaşığı kırmızı biber ekleyin ateşte karıştırın. İyice kızdırdığınız biberli yağı ciğerlerin üzerinde gezdirerek dökün. Bu arada daha önce ince kıyılmış soğanlarını üzerine biraz tuz serpip iyice ovuşturup suyunu süzün. Temizleyip ince ince kıydığınız maydanozları da soğanın içine ekleyip karıştırıp salatasını yapın. Salatayı da tabağın kenarına koyun servis yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }